Chcete sa v tieto sychravé večery zahriať a pridať si k svojmu obľúbenému jedlu alebo nápoju trochu aperitívu? Inšpirujte sa 4 receptmi, kde hrá hlavnú alebo vedľajšiu rolu – labužník rum.

Rum je skvelým „dochucovačom” jedál, pretože chuť a vôňu jedla či drinku dotvorí výraznou arómou. Záleží však na tom, čo s čím kombinujete. Rum po pravej ruke má každá gazdinka, ktorá pečie, zíde sa aj pri čaji o piatej aj čokoládových maškrtách.

Bábovka

Dobrá bábovka po obede alebo ku káve je na nezaplatenie. Do bábovky môžete pridávať rôzne prísady cez hrozienka, oriešky, kúsky čokolády až po marmeládu a tvaroh. Spravte si ju jednofarebnú alebo dvojfarebnú, kombinujte rôzne zložky, ktoré vám chutia. Keď jej chcete dať trošku decibelov, šprcnite do žĺtok s cukrom trochu rumu. Pre inšpiráciu si pozrite jednoduchý recept. 

Čokoláda

Keď sa povie jedlo a rum – bezpochyby sa väčšine z nás vybavia rumové pralinky alebo iné čokoládové pochúťky. Ak sa s čokoládou neprejedáte, tak vám môže byť na úžitok. Kakaové bôby využívali na liečbu chorôb už Mayovia a Aztékovia. Obsahujú flavonoidy, ktoré vám posilnia imunitu pred viacerými závažnými ochoreniami, ako sú srdcovo-cievne, dýchacie choroby či rakovina. Keď potrebujete nakopnúť od únavy, tiež siahnite po čokoláde. Vyberajte si však kvalitnú, ktorá obsahuje prírodný cukor.

Pečený čaj

Čaj s rumom je dobre známy medzi študentmi a tými, ktorí chcú zahnať začínajúcu chorobu.

Ak chcete svoje jazykové poháriky posunúť ešte na vyšší level, vyskúšajte pečený čaj. Znie to zvláštne? Výsledok bude lepší ako názov.

Zrelé ovocie ako hrušky, jablká, broskyne či  marhule nakrájajte a dajte na pekáč do rúry. Posypte kryštálovým cukrom (v pomere 2:1 – cukor:ovocie), pridajte škoricu, voňavé klinčeky a pár kvapiek pomarančovej šťavy. Na koniec to najlepšie – celé to polejte obľúbeným bielym rumom. Pečte približne hodinu na 130 stupňoch a popritom občas premiešajte. Už len zaliať vriacou vodou a váš pečený čaj je hotový.

tea-557441_1280

Pitie rumu trochu inak

O tom, že káva dobre chutí s alkoholom, vieme. Skúsme však otočiť poradie a obohaťme pitie panáka o kávu. Známym spôsobom, ako na to, je využiť metódu Mexickej pästi. Nalejte si ako zvyčajne obľúbenú dávku rumu a do neho pridajte za lyžičku mletej kávy. Do úst si zase nasypte cukor a potom panák „exnite”. Chuť by mala byť podobná známej čokoládovej tyčinke Kofila.

2018 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com