Borovička. Nápoj, ktorý si myslí, že pozná každý Slovák. Poznáte však niečo viac ako jej lahodnú chuť? Máme pre vás 5 faktov, ktoré by mal vedieť každý milovník borovičky a slovenský patriot.

1. Je staršia, ako ste čakali

Za priekopníka v pálení plodov borievky sa považuje Šebastián Laur, ktorý ako prvý už v druhej polovici 18. storočia experimentoval s pálením plodov borievky. A nebolo to nikde inde ako na Spiši, v rodnom kraji borovičky. Ako to už býva, netrvalo dlho a pokusy prvého „borovičkára“ sa začali šíriť od domu k domu.

2. Aj za borovičkou treba hľadať ženy

Na začiatku 19. storočia už bolo pálenie borovičky na Spiši celkom bežným javom. Čo vás však možno prekvapí, je, že umeniu pálenia borovičky sa venovalo viac žien ako mužov. Tak, ako dnes mama pečie v nedeľu koláč, ktorý musí byť zaručene lepší ako ten susedkin, tak kedysi slovenské matky pálili borovičku.

Kvalitnou domácou borovičkou potom ponúkali svoje návštevy, tešili svojich manželov či liečili rôzne neduhy. Áno, nie nadarmo sa hovorí, že borovička je liek. Skutočne dokáže s niektorými zdravotnými problémami pomôcť. Ktoré sú to?

3. Borovička vie aj liečiť

Plody borievky sú známe pre svoje antioxidačné účinky a podporu látkovej výmeny. Samotná borovička vám tak môže pomôcť pri problémoch s trávením, plynatosťou, ale trebárs aj pri zápche. Takisto je dokázaný aj jej močopudný a dezinfekčný charakter, čo sa zíde zase pri problémoch s močovými cestami či obličkami.

Ďalším dôvodom, prečo sa na pálenie borovičky podujali väčšinou ženy, môže byť napríklad aj to, že borovička vraj pomáha aj pri zmierňovaní menštruačných bolestí. Ešte stále si myslíte, že borovička je skvelým darčekom iba pre muža? Možno ju ocení aj vaša priateľka či kamarátka.

4. Je výlučne slovenská

To, že borovička je typickým slovenským nápojom, nie je len tvrdenie patriotov a slovenských „borovičkových“ nadšencov. Borovička je ako slovenský národný alkoholický nápoj uznaná aj Európskou úniou.

EÚ síce nestanovuje žiadne pravidlá týkajúce sa obsahu a zloženia borovičky, ale nariaďuje niekoľko chránených zemepisných označení. Pod označením slovenská borovička sa teda môže predávať jedine borovička vyrobená skutočne na Slovensku. EÚ takto chráni Špišskú borovičku, Juniperus, Slovenskú borovičku, Inoveckú borovičku a Liptovskú borovičku.

5. S borovicou nemá nič spoločné

Možno sa vám to zdá neskutočné, ale niektorí si ešte stále myslia, že borovička nesie svoj názov podľa stromu borovica. Borovička sa však rovná borievke. Základom kvalitnej borovičky je práve destilát z plodov borievky. Neskôr sa k tomu pridá pitná voda, neutrálny lieh, nejaký ten čas (zväčša približne pol roka) na dozretie a môžeme veselo a s mierou degustovať.

A čo vy a borovička? Obľubujete tento tradičný slovenský nápoj alebo ste skôr podľahli ruskej vodke či „pivnému vplyvu“ našich českých susedov?

2015 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com