Káva zohreje aj povzbudí. Alkohol v malej miere tiež zohreje aj povzbudí. Ak to skombinujete, dostanete vynikajúci nápoj pre tieto zimné dni. Baileys, kvalitný írsky likér, v tom môže zohrať aj zohriať svoju hlavnú rolu.

Ľudia odnepamäti radi vymýšľali rôzne kombinácie jedál a nápojov. A objav kávy si priam pýtal kombináciu s objavom alkoholu.

Írsky likér, stvorený pre írsku kávu

V írskej káve, podľa pôvodnej receptúry, nájdeme írsku whisky. Kombinácia s írskym likérom bude preto vhodnejšia pre jemnejšie pohlavie a slabších, respektíve občasných konzumentov alkoholu.

Na prípravu potrebujete 1 dl uvarenej, kvalitnej kávy, podľa chute a uprednostnenej značky. Najlepšia by bola z Írska. 😊 Do prázdneho, skleného a nahriateho pohára nalejte 4 cl Baileys. Kto to má rád sladšie, môže si tam ešte rozmiešať cukor. Následne na to pomaly nalejte teplú kávu. Nakoniec, na vrch pridáte 3 cl rozšľahanej, vysoko tučnej smotany a tú môžete ozdobiť írskou škoricou alebo kakaom.

Silnejší variant írskej kávy

Zopakujte postup z predchádzajúceho odstavca, len namiesto Baileys na dno pohára dajte 4 cl írskej whisky a rozmiešajte s lyžičkou cukru. Potom káva a k smotane na šľahanie pridáte 2 cl Baileys. Ozdobíte a vychutnáte.

Bailatte Macchiato

Zmiešate 1 dl kondenzovaného mlieka s 2 cl Baileys. V ďalšom pohári napeníte mlieko a nalejete ho do latte pohára, asi tak do dvoch tretín. Trochu počkáte, kým sa začne oddeľovať mlieko od peny. Nakoniec opatrne, cez stred peny dolejte kvalitné espresso a podľa chuti ozdobte.

irska kava

Parížska káva s írskym prízvukom

7 gramov pomletej kávy dáte do džezvy a zalejete 1,5 dl vody. Dvakrát privediete do varu. Odstavíte a po chvíľke pridáte lyžicu studenej vody. Nalejete do skla a na vrch pridáte šľahačku z dvoch polievkových lyžíc smotany. Šľahačku už nezdobíte kakaom, ale opatrne na ňu nalejete 1 až 2 cl Baileys.

Alžírska káva z Írska

Pripravíte si klasické espresso, do ktorého dolejete horúcu vodu, asi do 6 cl. To pomaly nalejete do skleného, predhriateho pohára, do ktorého ste už predtým naliali 3 cl likéru Baileys. Na vrch pridáte šľahačku, na ktorú taktiež môžete, namiesto ozdoby z kakaa alebo škorice, naliať kúsok Baileys.

Ľadové Baileys

6 gramov mletej kávy zalejete 1 dl studenej vody, privediete do bodu varu a necháte asi desať minút lúhovať. To potom precedíte cez plátno a rozmiešate so žĺtkom, cukrom a 2 cl Baileys, do čoho za stáleho miešania pridávate 1 dl vriaceho mlieka. Necháte odstáť, potom vyhladiť do chladničky, až kým zmes nestuhne. Tú ozdobíte šľahačkou a osvieženie je na svete. Ingrediencie násobíte podľa počtu porcií.

Prečítali ste si pár receptov, ako si pripraviť naozaj chutnú kávu s použitím naozaj chutného a kvalitného írskeho likéru. Dávajte si pozor, aby ste takejto kávy za deň nevypili veľa, pretože vysoké dávky kofeínu môžu byť škodlivé. No ak neviete odolať vynikajúcej chuti kávy s likérom Baileys, môžete v niektorých prípadoch kávu vynechať a vychutnať si originálnu chuť samotného likéru. 😊

2018 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com