Kedysi dávno bol liek na upokojenie žalúdka zmiešať whisky a smotanu. Tento mix však chutil dobre len vtedy, ak ste ho rýchlo vypili. Čo stojí za tým, že z osvedčeného babského receptu vznikol Baileys, jeden z najchutnejších likérov na svete?

Baileys je pomerne mladý nápoj, ktorého príbeh sa začal písať v roku 1973. V roku 2007 sa už predala miliarda fliaš tohto lahodného likéru. Myšlienka na vytvorenie nápoja pre ženy prišla za 30 sekúnd. Za jeho vznikom sú však desaťročia skúseností jeho tvorcu.

Príbeh za vznikom írskej dobroty

David Dan so svojimi spolupracovníkmi premýšľal, ako priniesť svetu čosi unikátne. Jeho kolegu Davida Gluckmana napadlo, že by bolo možné skĺbiť alkohol s obrazom Írska – zelenej krajiny, ktorej pastviny spásajú stáda kráv. V tej chvíli sa rozhodli zmiešať írsku whisky a smotanu.

V obchode cez ulicu kúpili fľašu Jamesona, smotanu a obe ingrediencie zmiešali v mixéri. Chuť nebola najlepšia, a tak sa rozhodli pridať cukor, ale stále to nebolo to pravé čokoládové. Vrátili sa naspäť do obchodu a ich spása prišla v podobe kakaového prášku.

Pred uvedením likéru na trh sa rozhodli, že ho dajú ochutnať skupinke náhodných návštevníkov miestneho baru. Skupinka mladíkov svoje poháriky vypila do dna, ale prehlásili, že majú radšej pivo s vodkou alebo whisky a tento nápoj je skôr pre ženy.

Už ostávalo vymyslieť len vhodné meno. To bolo inšpirované hotelom Baileys, ktorý si všimli tvorcovia cez ulicu, keď premýšľali o vhodnom názve. Podpis na fľaši, R.A. Bailey, je inšpirovaný legendou, kde bratia s iniciálami R. a A. sľúbili umierajúcemu otcovi, že začnú spolupracovať. Jeden z nich predával mlieko a ďalší vyrábal whisky.

Výroba s dôrazom na kvalitu

Baileys_priprava

Kľúčom k výrobe Baileys je kombinácia tradície a inovácií. Smotanový krém je vyrábaný z mlieka írskych kráv, ktoré sa nazývajú Baileys Ladies, a sú výlučne miestnych chovov. Ročne sa tak na výrobu Baileys spotrebuje 220 miliónov litrov mlieka.

V liehovaroch je vybraná tá najkvalitnejšia trikrát destilovaná whisky, a tá je, spolu s ďalšími jemnými liehovinami, zmiešaná so smotanou. Aby mal Baileys svoju povestnú čokoládovú chuť, je nutné pridať kakaové bôby a vanilku. To všetko sa zmieša s cukrom a Baileys je na svete.

Keďže whisky je sama o sebe konzervantom, do smotany nie sú pridávané žiadne chemické látky. Celkový postup a správny pomer surovín je, samozrejme, tajomstvom. Tajomstvom však nie je, že Baileys chutí rovnako od otvorenia fľaše aj po dvoch rokoch.

A ako ho môžete piť?

Prakticky máte tri možnosti, ako Baileys konzumovať:

  • tou prvou je, že si ho vychutnáte tak, ako bol pripravený, a likér z fľaše nalejete priamo do pohára,
  • druhým spôsobom, ktorý odporúča aj samotný výroba, je do pohára pridať pár kociek ľadu a zaliať ich Baileys,
  • môžete s pomocou Baileys vytvárať rôzne kokteily.

Ak ste veľký milovník kávy a zároveň Baileys, s prípravou ideálneho nápoja vám pomôže aj náš starší článok.

2018 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com