Vinári najlepšie vedia, že z hrozna nevzniká iba chuť obohacujúce víno alebo mušt, ale aj tradičné liehoviny, medzi ktoré patrí aj brandy. Tento pôvodom francúzsky alkohol bol obľúbený aj u Napoleona a dodnes sa považuje za nóbl nápoj.

O tom, že nie každý druh brandy je skutočne aj koňakom, lebo koňakom možno nazývať iba liehoviny zo šiestich oblastí južného Francúzska, sme už písali v tomto článku. Brandy je známe svojimi francúzskymi značkami Cognac a Armagnac, ale jeho výroba je vychýrená aj v iných európskych štátoch – Taliansku, Španielsku, či v ázijských štátoch – Arménsku a Gruzínsku.

Známy u politikov, spevákov i spisovateľov

Brandy vo všeobecnosti bolo skôr nóbl pitím kráľom, šľachticov a vyššej triedy. Arménske brandy Ararat, ktoré traduje históriu od roku 1887, bolo obľúbeným alkoholom známych osobností v histórii, ako politika Winstona Churchilla, spisovateľky Agathy Christie či speváka Franka Sinatru. Ak by sme zašli do vzdialenejšej histórie, natrafili by sme na zmienky o Napoleonovom pití brandy vo vyhnanstve na ostrove svätej Heleny.

Pitie boháčov?

Z toho vyplýva, že brandy nebolo nápojom obyčajných ľudí, ktorí pracovali niekde na poli. Bol to vyberavý alkohol, ktorý mal najmä potešiť chuťové poháriky a možno bol aj akýmsi rituálom pre vyššie postavených ľudí. Najlepšie poznáme tie scény zo španielskych filmov, kde si páni pochutnávajú na brandys cigarou a popri tom čítajú najnovšie noviny. Takto sa im najlepšie oddychovalo alebo si v podobnom duchu užívali popracovné chvíle na hoteloch s milenkami.

Ak pozorujeme dnešný trend, tak sa nestáva bežne, že do krčmy príde mladý človek v piatok večer a vypýta si pohárik brandy. „A, prosím, v správne nahriatom koňakovom pohári!”

Túto liehovinu z vína si treba naozaj vychutnať. Aj keď u nás nie je bežným alkoholovým nápojom na každý deň, oplatí sa ho piť. V takom Gascony, v oblasti, kde sa vyrába najznámejšia francúzska značka Armagnac, ho ľudia pijú denne. Ani sa nemožno čudovať, lebo sa zistilo, že pitie pohárika brandy môže predchádzať srdcovým infarktom a obezite. Títo ľudia žijú o päť rokov dlhšie ako Francúzi, aj napriek tomu, že sú tuhými fajčiarmi.

Tradičné pitie brandy

Ako sa víno pije v podlhovastom vínnom pohári na úzkej stopke alebo whiskey v širokom pohári s tučným dnom, tak aj brandy má svoj tradičný špecifický „tulipán“ alebo „koňakovku“.

Tulipánový pohár vyzerá presne tak, ako tulipán – má oblé rysy a zúžené dno. Druhým častým tvarom pohára na podávanie koňaku je „koňakovka“ alebo anglicky Brandy Snifter či Baloon. Tradičný pohár na tento nápoj by sa mal smerom ku kraju zužovať, aby ste čuchom mohli zachytiť arómu nápoja. Pohár by mal byť taký veľký, aby sa vám zmestil do dlane, pretože ďalším rituálom tradičného pitia je nahrievania si čaše rukami. Brandy by sa malo piť pri teplote 17 – 21 stupňov Celzia.

Ak nie tradične, tak s ľadom alebo pomarančovou kôrou

Nebojte sa skúšať nové chute, aj keď tradícia hovorí niečo iné. Zvyky sú všade rozdielne, tak prečo zostať len pri jednom z nich? Tak napríklad v Anglicku je už od 16. storočia zaužívané podávanie brandy so sódou a ľadom a robili to tak samotní lordi. Škandinávske brandy je zase o niečo iné – keďže ide o chladnú oblasť s ľadovcami, obyvatelia severských krajín ho pijú s horskou ľadovcovou vodou. Japonci obľubujú najstaršie koňaky so sladkými šťavami, napríklad s príchuťou pomaranča alebo s kolou.

Ani u nás nie je neobvyklé, keď si zákazník vypýta brandy s ľadom. Čo si myslíte o studenom brandy? Priklonili by ste sa k tradícii alebo máte chuť objavovať nové chute? Pri experimentovaní skúste obohatiť brandy o pomarančovú kôru alebo trochu frangelice. Zavítajte na náš e-shop na Svetnapojov.sk a objavte to najlepšie z tejto vínnej liehoviny.

2018 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com