Každá krajina má svoje typické jedlo, zvyky, ale aj alkohol. Tak, ako sa v slovenských baroch nalieva Tatranský čaj alebo borovička, tak sa aj iné štáty pýšia svojimi národnými (alko)špecialitami. Keď vycestujete do týchto piatich krajín sveta, nezabudnite sa na ne opýtať.

  1. Filipínske kokosové víno

Tento tropický ostrov s nádhernými plážami je špecifický svojím kokosovým vínom. Hroznové víno je na dovážanie pre Filipíncov drahé, a tak si radšej vyrábajú vlastné – kokosové.

Ak si myslíte, že vzniká spracovaním kokosu, tak sa mýlite. Spracúva sa zo šťavy kokosových kvetov a po fermentácii pripomína chuť burčiaku. Niet sa čo čudovať, že Filipínci využívajú krásu svojej prírody aj na výrobu chutných alkoholických nápojov.

Filipíny

2. Francúzsky likér Pastis

Práve pri Francúzsku by sme si pomysleli, že budeme hovoriť o víne. Ale nie, predstavíme vám jeho národný anízový likér Pastis, ktorý sa stal obľúbeným v čase, keď bol vo Francúzsku zakázaný absinth. Pastis uviedol na trh v roku 1932 Paul Ricard. Dnes sa často riedi s vodou, čím získava mliečno-bielu farbu. Nie je však likérom pre padavky, obsahuje až 40 % alkoholu.

Francúzský likér

3. Nemecká pálenka Schnapps

Iste viete, že Nemecko je známe jedným z najvýznamnejších pivných festivalov na svete – Októberfestom. No napriek tomu sme ako jeho charakteristický alkohol nevybrali pivný špeciál, ale niečo tvrdšie, a to miestnu pálenku s názvom Schnapps.

Ako Schnapps vlastne vzniká? Destiláciou rôznych druhov ovocia, ako sú jablká, čerešne, hrušky či slivky.

Nemecká pálenka

4. Tuniský destilát z fíg – boukha

Spomeňme ešte arabskú krajinu Tunisko, a to z dôvodu, že Arabi a alkohol veľmi nejdú dokopy. V niektorých moslimských krajinách, ako v Líbyi alebo Sudáne, je alkohol úplne zakázaný, a to kvôli ich kultúre. No v takom Tunisku nie je, aj keď ani tu veľa obchodov s fľaškami  nenájdete. V Tunisku si pochutnáte na národnom likéri Boukha, ktorý je destilátom liehu a fíg.

Tunisko

5. Slovenská borovička a Tatratea

Samozrejme, aj my Slováci máme typické alkoholické nápoje. Z našej národnej tradície nemožno vynechať borovičku, ktorá sa už vyše dvoch storočí vyrába na Spiši. Základom borovičky je destilát z plodov borievky obyčajnej a tiež obilný lieh s vodou. Spišská borovička je jednoducho niečím, čo musí každý cudzinec ochutnať!

Okrem borovičky sa môžeme pochváliť aj Tatranským čajom alebo len skrátene Tatratea. Má opäť hlboké korene u našich predkov, ktorí si odvarmi z byliniek, medu či cesnaku podomácky liečili choroby. Do Tatranského čaju sa totiž tiež pridávajú prírodné prísady, ako čierny čaj, dubové hobliny, korenie, bylinky a ďalšie. Čo je ešte nadmieru dôležité – nemožno ho piť ako klasický čaj, a teda vo veľkom množstve. Keďže má vysoké percento alkoholu (od 30 do 70 %), veľmi ľahko by ste sa opili a ďalšie následky vám už nemusíme pripomínať.

Slovensko

Dúfame, že sa vám naše tipy páčili a niekedy ich využijete. Ak máte skúsenosti s inými zaujímavými druhmi alkoholu z cestovateľských spomienok, napíšte nám o nich. 🙂

2018 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com