Kto neochutnal koňak Napoleon, nevie, čo je to dobrá chuť. A akú chuť alebo chute v sebe skrýva? To sa dozviete v článku.

Tak čo myslíte, čo sa skrýva za chuťou koňaku? Rozhodne veľa práce a znalostí majstra, ktorý ho vyrába. Dôležité je vedieť, že koňak musí spĺňať prísne pravidlá, aby mohol niesť tento názov. A tie pravidlá znejú:

  • musí pochádzať z okolia mesta Cognac v západnom Francúzsku,
  • 90 % koňaku musí byť vyrobených z bieleho vína odrôd Ugni Blanc, Folle Blanche alebo Colombard,
  • zretie musí trvať minimálne 2 roky.

Koňak Napoleon spĺňa všetky tieto 3 body. Je to naozaj vzácny druh koňaku a zároveň jeden z najdrahších. Pochádza zo západného Francúzska, konkrétne z územia Grande Champagne. Jeho zrenie trvá najmenej 6 rokov. Dosvedčuje to aj značka XO (extra old), ktorá sa nachádza na fľaši tohto alkoholu.

Všetky tieto veci zaručujú jeho výdatnú chuť. Zaujímavosťou je, že sudy, v ktorých koňak zreje, sa nikdy nevyprázdňujú úplne. Odoberie sa z nich iba určité množstvo a hneď na to sa doplnia koňakom z novej úrody.

Neuveriteľné chute Napoleona

Ak chcete ochutnať Napoleona, môžete si vybrať hneď z niekoľkých druhov. Napríklad GRAND BREUIL NAPOLEON v tmavomedovej farbe s vôňou vanilky, sušeného ovocia, kvetov, kôry stromov a taktiež sladkého medu. Je jemne sladký a poznáte v ňom chuť lesných jahôd. No po ochutnaní vás po chvíli prekvapí aj ostrou chuťou.

FRANÇOIS VOYER NAPOLEON GRAND CHAMPAGNE

Ak máte radi výraznú chuť, tento koňak je pre vás. Má krásnu orieškovohnedú farbu. Vôňa pripomína obľúbenú čokoládu, bazové kvety, ale aj marhule a náznak kávy. Horká aj sladká chuť v jednom nápoji s nádychom ovocia.

CHABASSE NAPOLEON

Tento koňak si vás získa vôňou broskýň, orieškov a horkej čokolády. Nechýba tu opäť ani vanilka. Keď ho ochutnáte, pocítite na jazyku karamel a čokoládu, no neskôr vás však jeho chuť jemne poštípe v ústach.

Ako si koňak vychutnať ešte lepšie?

Ak si chcete koňak vychutnať tak, ako sa patrí, mali by ste si ho naliať do pohára s písmenom N (nazývaným aj napoleonka). Pre ešte lepšiu chuť pite koňak v izbovej teplote a pohár, do ktorého ho nalejete, predhrejte.

Na zdravie!

2015 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com