Nielen vianočné trhy môžu byť plné punču, vínka a iných sladkých pochúťok, ktoré okamžite zahrejú a otužia. Podobnú atmosféru si ľahko spravíte doma v papučiach či pri krbe. Recepty na domáce hriatô a grog nájdete v našom predvianočnom článku.

Hriatô s hruškovicou, slivovicou alebo vodkou

Ako prvé si ideme podať na paškál hriatô. Viete vôbec, čo to je? Jeho ľubozvučný názov prezrádza jeho pôvod. Ide o typický slovenský nápoj, ktorý pochádza z Liptova.

V dobrom hriatô by určite nemala chýbať kvalitná pálenka, cukor a slanina. Hriatô sa však dá obohatiť o med, vanilku, škoricu aj voňavé korenie. Je v podstate na vás, čo všetko si doň ešte pridáte.

Hriatô

Ako na prípravu?

  • Údenú slaninu si vyškvaríme tak, aby neprihorela.
  • V ďalšom hrnci skaramelizujeme cukor. Keď máme karamel hotový, stíšime teplotu a prilejeme doň pol litra vody. Treba si dávať pozor na to, že karamel môže prskať.
  • Túto zmes privedieme do varu a pridáme 0,3 – 0,5 l alkoholu, napríklad vodky, ale príjemnú arómu dostanete aj s kvalitnou pálenkou. Výsledný produkt ešte necháme prehriať.
  • Horúci nápoj nalejeme do šálok, ale určite nesmieme zabudnúť doň pridať oškvarky, ktoré sme si na začiatku pripravili.
  • Hriatô je na svete, dobrú chuť!

Čo si predstaviť pod grogom?

Na lahodný grog sa najčastejšie používa rum. Nie je čudo, keď takýto grog nájdete pod názvom námornícky. Námorníci obľubovali rum a admirál Vernon, prezývaný Grog, ho začal riediť s horúcou vodou – z čoho vznikol grog.

Nemusíte ani veľa hľadať a ihneď na vás vybehnú ďalšie podoby tohto vianočného nápoja – čajový, medový či čokoládový grog. Každý môže byť o trochu iný, hlavne sa mení obsah alkoholu, a teda alternatívou rumu môže byť koňak alebo vínko, prípadne sa niektoré druhy alkoholov kombinujú.

Zostaňme verný klasike a pozrime sa na prípravu tradičného grogu s rumom. 🙂

Potrebujete:

  • 4 cl rumu,
  • 2 dl vriacej vody,
  • 2 lyžičky kryštálového cukru,
  • plátok citrónu.

Postup je jednoduchý:

Vo vriacej vode rozpustíme cukor a prilejeme rum. Ozdobíme plátkom citrónu.

Grog

Podľa vašej chuti

Obidva zo spomínaných prípitkov, hriatô i grog, treba popíjať opatrne, pretože ak do nich pridáte 50 – 80 % alkohol, po niekoľkých pohárikoch budete mať naozaj „nakúpené“. Ak vám však ani jeden z nich nie je po chuti, uvarte si vianočný punč alebo dobrú medovinu. Najdôležitejšie je, aby vám horúci zimný nápoj vytvoril domácu pohodu, ktorá k Vianociam zaručene patrí. Vo Svetenapojov vám k tomu poskytneme originálny kvalitný alkohol, ktorý dostanete domov už do jedného dňa.

2018 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com