Jednou z najpredávanejších whiskey na svete je írska Jameson Whiskey. Príjemne vás prekvapí svojou lahodnou chuťou, v ktorej namiesto dymového podtónu cítiť jemný nádych medu a sherry. Proces trojitej destilácie navyše robí z tejto whiskey jednu z tých najjemnejších, po akej môžete siahnuť.

V čom spočíva rozdiel medzi írskou a škótskou whiskey?

Obe krajiny, Írsko i Škótsko, sú známe svojou tradíciou výroby whiskey. A hoci írska i škótska whiskey chutia podobne a nesú rovnaké pomenovanie, predsa len sú medzi nimi isté rozdiely. Tak napríklad írska whiskey sa vyrába v sladovniach, v ktorých sa nepoužíva rašelinový oheň.  Práve to je dôvodom, prečo v írskej whiskey neucítite pre škótsku whiskey úplne typický dymový tón. Navyše, na rozdiel od škótskej whiskey je tá írska trikrát destilovaná, čiže dvakrát taká jemná .

Magická trojka pre nenapodobiteľne skvelú chuť

Podľa škótskeho modelu sa írska whiskey taktiež destilovala na dvakrát, a to až do 18. storočia. John Jameson, zakladateľ Jameson Whiskey, sa s tým ale neuspokojil. Túžil po lepšej, kvalitnejšej whisky, ktorá by predstihla všetky ostatné. Prišiel teda s nápadom trojitej destilácie, na čom tvrdohlavo nástojil. A oplatilo sa. Nápad s trojitou destiláciou vyšiel a práve vďaka nemu začal Jameson vyrábať dvakrát jemnejšiu whiskey, ako tie, na ktoré boli ľudia dovtedy zvyknutí.

 

V roku 1780 založil John Jameson v Dubline svoju prvú destilériu. Tu sa whiskey destilovala až do roku 1971. Dnes sa však už Jameson Whiskey produkuje v meste Cork. Tam, kde kedysi stála slávna pôvodná pálenica, nájdete dnes už len jej expozíciu.

Stačí trojitá destilácia?

Možno i vám počas čítania predchádzajúcich riadkov napadlo, či by nemohla byť whiskey ešte jemnejšia a chutnejšia, ak by sa destilovala štyri- či päťkrát. Podobne zmýšľal aj samotný Jameson. Aby dotiahol svoj produkt do úplnej dokonalosti, vyskúšal a urobil by totiž čokoľvek. A tak sa pokúsil svoju whiskey destilovať aj viac ako trikrát. Nakoniec sa to však neukázalo ako najlepšie riešenie. Trojitá destilácia a teda stala úplne ideálnym bodom, ktorý zaručuje tú najlepšiu kvalitu whiskey.

Jameson na niekoľko spôsobov

S citrónom – Jameson Lemonade: V highball pohári zamiešajte zhruba tri čajové lyžičky trstinového cukru s citrónovou šťavou z polovice citrónu. Potom pridajte 5 cl Jameson Irish Whiskey, všetko spolu premiešajte a doplňte ľadom. Podľa chuti môžete nápoj doliať sódou a vložiť rez citrónu.

 

So zázvorom – Jameson Ginger:  Ako veľmi chutná sa osvedčila aj kombinácia Jameson Whiskey so zázvorom. Do poháru s ľadom nalejte 5 cl whiskey, pridajte 10 cl zázvorovej limonády a na okraj pohára dajte plátok citrónu, prípadne limety. Ak chcete zosilniť arómu zázvoru, položte pár tenkých rezov zázvoru na dno pohára.

 

S jablkom – Jameson Apple: Kombinácia whiskey a jablkového džúsu vás dostane. Do ľadom naplneného pohára vlejte 5 cl Jameson Irish Whiskey, dolejte 10 cl jablkového džúsu, všetko spolu premiešajte a do pohára vhoďte niekoľko kúskov jabĺk. Prajeme vám lahodný pôžitok.

2020 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com