O negatívnych účinkoch tvrdého alkoholu ste už zrejme počuli i čítali nespočetne veľa ráz a, samozrejme, má to svoje dôvody. Alkohol však má aj svoje pozitíva. A že ich nie je málo, o tom sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Digestív po jedle uľaví každému žalúdku

V mnohých rodinách po celom svete je zaužívaný zvyk vypiť si po jedle digestív. Toto slovo pochádza priamo z Francúzska, kde taktiež nie je ničím nezvyčajné vypiť si po večeri jedno „poldeci“ koňaku či ovocného destilátu.

Aj samotné slovo digestív pochádza z francúzštiny, a to konkrétne zo slova digestion, ktoré v preklade znamená liek na trávenie. Týmto slovkom sa dnes označuje najčastejšie alkoholický nápoj s viac ako 35 percentami alkoholu. Ak sa rozhodnete využiť alkohol ako liek, neodporúča sa, aby ste vypili viac ako pol deci. Inak by sa želaný efekt nemusel dostaviť vôbec.

Obľúbená bylinková pomoc

Obľúbené horké bylinné likéry sa kedysi považovali za lieky, nie za alkoholické nápoje. Obsahovali väčšinou vysoké percentá alkoholu a slúžili skôr na žalúdočné problémy, ako na opitie sa. Napríklad, ako kvapky na dobré trávenie sa používala česká Becherovka, ktorej táto vlastnosť zostala dodnes.

Pozitívne účinky na žalúdok má aj tradičný slovenský bylinný likér s názvom Demänovka, a to najmä jej horký 38-percentný variant. Upokojujúce účinky na tráviacu sústavu má tiež Fernet, ktorý obsahuje výťažky z harmančeka lekárskeho či koreňa horca žltého. Na žalúdok pomáha však aj naša borovička, pretože výťažok z borievky vraj dokáže detoxikovať črevo.

Slivovica ako dávny všeliek

Na myjavských kopaniciach i na Morave má tradičná slovenská slivovica už dlhé roky svoje osobité postavenie, a to nielen ako obľúbený destilát, ale aj ako všeliek. Práve na týchto miestach sa totiž slivovica používala v hojnom množstve na všelijaké účely.

Napríklad sa ňou potierala pupočníková šnúra, ale aj ďasná malým deťom, ktorým začínali rásť trvalé zúbky. Samozrejme, využívala sa aj ako prvá pomoc pri prechladnutí, tráviacich ťažkostiach či bolestiach hrdla. Ľudia sa ju nebáli použiť dokonca ani pri bolestiach uší či očí, a to rovno tak, že ju na boľavé miesto jednoducho nakvapkali. Neveríte? Skúste sa opýtať svojich starých rodičov.

Ovocná kvalita sa končí príponou –ica!

Nejeden Slovák holduje práve ovocným destilátom, teda našej slivovici, ale aj hruškovici, marhuľovici či čerešňovici. Mnohí si však v domnienke, že kupujú dobrú ovocnú pálenku za výhodnú cenu, neraz kúpia fľašu, na ktorej stojí nápis hruška, marhuľa, slivka… V tomto prípade však treba zbystriť pozornosť. Nejde totiž o kvalitný alkohol, a teda pravý destilát, ako v prípade Pravej makovickej slivovice, ale o liehovinu druhotriednej kvality.

2019 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com