Aj vy patríte k tým, ktorí nerobia rozdiely medzi pojmami koňak a brandy? Ak áno, potom by ste mali vedieť, že kým koňak môžeme označiť ako brandy, akékoľvek iné brandy koňakom byť nemôže. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, prečo je to tak.

Brandy je medzi Slovákmi mimoriadne obľúbeným destilátom. Dokonca ide o v poradí druhú najobľúbenejšiu kategóriu liehovín na Slovensku. Niet sa čo čudovať. Veď v slovenských vinohradoch sa rodia výborné vína a ich všeobecná obľúbenosť vedie nepochybne aj k dobrému vzťahu Slovákov k liehovinám z hrozna. Slovenský koňak by ste však hľadali márne.

Koňak len z Cognacu, brandy odkiaľkoľvek

Koňak sa, podobne ako šampanské, viaže na konkrétnu oblasť a pevne stanovené pravidlá výroby. Ak si teda dáte brandy z akéhokoľvek iného miesta, ako je francúzske mestečko Cognac, určite nebudete piť koňak.

Ochutnajte pravý koňak.

Fakty a dohady o vzniku koňaku

Vynikajúci destilát s prenikavou vôňou ušľachtilého viniča a dubového dreva sa vo francúzskej oblasti Cognac ležiacej na juhozápade krajiny vyrába už od 17. storočia. Obchod s vínom sa tu rozvinul už v 11. storočí. Keď ale trh začal dočasne stagnovať, bolo potrebné víno uchovať po dlhšiu dobu v sudoch. A práve to bolo podľa dostupných informácií dôvodom vzniku koňaku.

vinič_koňak

Niektorí historici však poukazujú aj na fakt, že za vznik koňaku môžeme vďačiť holandským obchodníkom. Práve destilovaním vína vraj dokázali zužitkovať aj nekvalitné víno. V 17. storočí, keď záujem o víno klesol, rozhodli sa ho podobným spôsobom destilovať aj francúzski vinári.

Jedinečný proces výroby

Nech je už pravda akákoľvek, originálny koňak sa dodnes musí vyrábať podľa striktných pravidiel, z povolených bielych vín Ugni BlancFoll Blanche a Colombard. Lisovanie a fermentácia sa uskutočňuje hneď po zbere úrody. Potom nasleduje dvojitá destilácia v medených nádobách známa ako Charentais. To najlepšie z druhej destilácie sa následne použije na dozrievanie v dubových sudoch z oblastí Limousin a Troncais. Nesmierne dôležité je, aby dozrievanie prebiehalo v regióne Cognac. Len takýto vínny destilát sa potom môže pýšiť označením koňak.

Slovenská, čerešňová či marhuľová môže byť jedine brandy

Pri výrobe brandy neplatia rovnako striktné pravidlá ako pri koňaku. Na výrobu tohto destilátu sa môžu totiž použiť aj iné suroviny, napríklad čerešne alebo marhule. Výrobou kvalitného slovenského brandy sa preslávili pezinské vinárske závody. Azda najznámejším slovenským brandy je tradičné Karpatské brandy Špeciál.

Brandy doručíme do 24hodín kamkoľvek na slovensko.

Značky s tradíciou

Ak si potrpíte na tradíciu a históriu koňaku, určite siahnite po koňaku od výrobcu Martell. Ide o najstaršieho výrobcu koňaku. Všetko sa to začalo v roku 1715, keď sa Jean Martell usadil v úrodnej oblasti okolo rieky Charente. Jeho koňak zohral historickú úlohu aj pri ukončení 1. svetovej vojny. Predstavitelia mocností si ním pripili 11. novembra 1918.

martell-xo-cognac

Najväčším výrobcom koňaku je však svetoznámy Hennessy. Spoločnosť založil írsky imigrant Richard Hennessy v roku 1765. Išlo o prvého výrobcu, ktorý v 19. storočí zaviedol systém označovania veku koňaku. Dnes rozdeľujeme koňaky do troch základných kategórií, a to Very Special (5- až 10-ročné), Very Superior Old Pale (10 až 20-ročné) a Extra Old (minimálne 30-ročné).

hennessy-vs-cognac-kartonik

Názvy, ktoré sú znamením kvality

Ostatnými známymi koňakovými firmami sú okrem spoločností Hennessy a Martell aj Rémy Martin, Rémy Martin Napoleon Extra Old, Camus Napoleón Extra Old, Camus Napoleón Vielle Réserve, Courvoisier, Celebration, Larsen, Marnier alebo Otard.

Znalci nedajú dopustiť ani na značky menších firiem, ako sú Jean Filliox, Frapin, Chateau de Beaulon, Calisinac, Hine, Ragnaud-Sabourin, La Grande Du Bois, Normandin-Mercier, Eric Pinard, Louis Bouron či Jean Balluet. Ide o menej známe názvy veľmi kvalitných i drahých koňakov, ktoré však nie sú u nás bežne dostupné.

courvoisier-xo-cognac

Šesťročná ochutnávka

Hovorí sa, že ak by ste túžili ochutnať koňak od každého jedného producenta, potrebovali by ste na to viac ako šesť rokov. Výrobou pálenky z vína sa totiž zaoberá približne dvetisíc výrobcov len pre vlastnú potrebu a malý predaj. Ak si k tomu prirátate ostatných známych predajcov, bola by to skutočne veľmi dlhá koňaková ochutnávka.

Nieje sa čo diviť ak po prečítaní tohto článku máte chuť na pohárik kvalitného koňaku. My v redakcií sme si pri jeho písaní tiež neodolali. Konkrétne sme ochutnali Martell a Hennessy a musíme povedať, že je to výberový koňak. Určite ale nie je pre slabšie chuťové bunky, nakoľko potrebuje silné chuťové poháriky, ktoré si so silnejšou chuťou hravo poradia a dokážu oceniť chuť kvality.

Kedže vieme ako je ťažké zohnať kvalitný koňak,  v našej ponuke kategórie koňak, nájdete len pravý koňak z oblasti Cognac, ktorý navyše doručíme do 24 hodín priamo na váš stôl.

Vstúpiť do kategórie

2015 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com