Jednu z celosvetovo najobľúbenejších a najpredávanejších whiskey Jack Daniel’s snáď ani netreba predstavovať. Tento alkoholický nápoj sa stal za niekoľko desaťročí doslova ikonou medzi všetkými druhmi whiskey. Predpokladáme, že s jej chuťou ste sa už oboznámili. V našom článku sa vám preto pokúsime poskytnúť niekoľko zaujímavostí, ktoré ste možno o whiskey Jack Daniel’s doposiaľ nevedeli.

Na mieste výroby whisky Jack Daniel’s stále pretrváva prohibícia

Americká whiskey Jack Daniel’s sa vyrába už od roku 1866 v Lynchburgu v štáte Tennessee. Liehovar, v ktorom tento neobyčajný nápoj vzniká, je najstarším registrovaným liehovarom v USA a okrem toho dokonca aj národnou pamiatkou. S miestom vzniku whiskey Jack Daniel’s sa však spája i ďalšia zaujímavosť. Veď práve v rodisku tohto svetoznámeho nápoja nepretržite od roku 1909 pretrváva prohibícia. Fľašu „Jacka” by ste tu preto hľadali márne.

Jack Daniel’s spĺňa kritériá pre klasifikáciu bourbonu

Unikátny výrobný proces whiskey Jack Daniel’s zostal nezmenený od čias vzniku destilérky. Základom výrobného procesu je kvasiaci slad, pozostávajúci z približne 80 % kukurice. Zvyšok tvorí jačmenný slad. Základné zložky sa ďalej zmiešavajú s priezračne čistou vodou, ktorá pochádza z vápencových jaskýň.

Po destilácii nasleduje proces prekvapkávania whisky cez trojmetrový stĺpec dreveného javorového uhlia. Vďaka tomuto procesu sa whisky zbaví nečistôt, ktoré vznikajú pri destilácii, a získa svoju typickú arómu a jemnú chuť. Proces prekvapkávania trvá od siedmich až do desiatich dní. Až potom sa whisky stáča do vypaľovaných dubových sudov a začína zrieť. Proces zrenia trvá zhruba štyri roky, niekedy dokonca až dlhých šesť rokov.

Filtráciou cez drevené javorové uhlie ešte pred starnutím sa Jack Daniel’s odlišuje od bourbonu, hoci spĺňa všetky kritériá na to, aby bol ako bourbon klasifikovaný. Napokon je ale Jack Daniel’s zaradený do skupiny Tennesee whiskey.

A kto bol vlastne ten Jack Daniel?

Tak ako jeho whisky, aj samotný Jack je rodákom z Lynchburgu. Narodil sa tu v roku 1850. Už v jeho útlom veku mu zomrela mama, a tak ho vychovával farár. A práve on naviedol Jacka na život v znamení whisky. Tento farár totiž doma pálil whisky a keď mal Jack 13 rokov, dal mu na výber. Buď sa aj on stane farárom, alebo bude páliť whisky. Nuž, to, ako sa rozhodol, určite netreba zdôrazňovať.

Hranatá legenda

Nie len že v roku 1866 ako prvý v USA zaregistroval svoju pálenicu (po vojne v roku 1866 sa registrácia páleníc stala povinnou), ale ako prvý použil na svoju whisky hranatú fľašu, ktorá sa veľmi rýchlo stala symbolom jeho whisky. I dnes si môžete byť istí, že „Jacka“ by ste v inej ako hranatej fľaši hľadali, veru, márne.

Jack-Daniel

Zbytočná smrť výnimočného zhýralca

Jack bol známy svojou zhýralou a prchkou povahou. Nikdy sa neoženil, ale zato mal vraj veľmi veľa priateliek – na každý deň inú. Dodnes sú preto pred jeho hrobom namiesto jednej stoličky až dve. Jack však mohol žiť o niečo dlhšie, keby nebol doplatil na neduhy svojej povahy. Osudným sa mu stal deň, keď zabudol číselnú kombináciu svojho sejfu a od zlosti doň kopol. Pri tom si zlomil palec na ľavej nohe. V rane sa mu časom usadila infekcia, ktorá vyústila až do otravy krvi, ktorej Jack v roku 1911 podľahol.

A viete, aké boli jeho posledné slová pred smrťou? „Posledný drink, prosím!“

2019 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com