Domáci vaječný likér poteší na Vianoce či Veľkú noc každého. Je to predsa len klasika, ktorá nikdy nesklame. Domáci likér však môže byť aj originálnejší. Ako? Nechajte sa inšpirovať.

Nie, že by sme mali niečo proti klasickému vaječnému likéru od mami či babičky. Ten vždy poteší. A najmä vtedy, ak to mama či babka jemne „prepískne” s tým rumom, páleným, vodkou…každá rodina má rada niečo iné. Pripravte si však pre zmenu taký likér, ktorý nielen poteší, ale aj zaujme.

Prvá možnosť pre romantikov: Sladký likér z lupeňov ruží

Zdá sa vám do istej miery šialené robiť si doma likér z ruží? Možno sa to tak na prvý pohľad zdá. Nedajte sa však odradiť a skúste si ho doma pripraviť. Je to možno trocha náročnejšie, ale výsledok vám za to stojí.

Sladký likér z lupeňov ruží

Sladký likér z lupeňov ruží

Čo treba:

75 g červených lupeňov vonných ruží

250 ml vodky

375 g cukru

Ako na to:

Najprv si oddeľte poškodené lupene ruží od tých nepoškodených. Následne tie nepoškodené poriadne opláchnite, osušte a zalejte vodkou.

Teraz príde na rad čakanie. Fľašu so zmesou zatvorte a uložte na 14 dní na tmavé miesto s izbovou teplotou.

Po dvoch týždňoch zvarte 375 g cukru s pol litrom vody na sirup a nechajte vychladnúť. Potom sladký cukrový roztok zmiešajte s odstátou fľašou vodky s plávajúcimi lupeňmi, preceďte a nalejte do fliaš, ktoré na niekoľko týždňov (ideálne 2-3) uskladníte na tmavšom mieste. Uvidíte, že lupene ruží ešte nikdy nechutili lepšie.

Druhá možnosť pre letochtivých: Tropický kokosový likér

Tropický kokosový likér

Tropický kokosový likér

Čo treba:

400 ml kokosového mlieka

120 g strúhaného kokosu

100 g práškového cukru

400 ml kokosového krému alebo smotany

70-150 ml bieleho rumu (napr. Bacardi, Havana, Captain Morgan…)

Ako na to:

V kokosovom mlieku krátko povarte strúhaný kokos. Po vychladnutí rozmixujte. Následne pridajte práškový cukor a kokosový krém alebo smotanu. Je skutočne len na vás, čo si vyberiete. Alebo čo zoženiete.

Nakoniec do zmesi vmiešajte biely rum. Množstvo alkoholu závisí v podstate iba od vašej chute a nálady. Nechajte likér cez noc odležať, na druhý deň ho preceďte, aby ste sa zbavili hrubších kúskov kokosu. Potom ho už len prelejte do fľaše, uchovávajte v chlade (najlepšie v chladničke) a vždy pred použitím pretrepte.

Možné je ale takisto aj to, že nemáte čas vyrábať si vlastný likér. Ak si nepotrpíte na domáce produkty, ste spokojní s maminým vianočným likérom a radšej by ste si rovno z hotového naliali, aj to sa dá. Celkom vám stačí, ak si pozriete ponuku likérov nášho obchodu. Vyberať si máte z čoho.

 

2018 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com