Degustácie sa netýkajú iba vína, aj keď možno práve tieto sú najznámejšie. Podľa vône alebo chute možno rozoznávať kvalitu fajnovučkého koňaku. Degustácie koňaku sa však držia určitých pravidiel, ktoré si v tomto článku opíšeme.

Je len málo druhov alkoholu, ktoré sa vedia pochváliť svojou exkluzivitou. Tým, že koňak sa nevyrába nikde inde ako vo francúzskom regióne Cognac, je značne špecifický a jedinečný. Publikum, ktoré si opantáva, je vyberavé. No proste to nie je „mainstreamový“ alkohol, ktorý si každý kupuje po baroch a utráca zaň peniaze.

Keďže kvalitou sa mu len máloktorý alkohol vyrovná, bola by škoda pokaziť si jeho chuť nesprávnym výberom pohára alebo zanedbať jeho teplotu pri podávaní. Ak chcete byť skutočným fajnšmekrom tohto luxusného pitia, naučte sa princípy jeho degustácie.

Prečo vlastne degustácia?

Degustácia je spôsob, ako zistiť, ktorý konkrétny typ koňaku vám najviac chutí. Vždy si alkohol vyberáme podľa toho, či nám pasuje, a obzvlášť koňak, ktorý sa len tak nevylieva potokom a nepije na hektolitre. Jeho kvalita sa totiž odráža aj vo vyššej cene, a preto si ho nemôže dovoliť každý.

Aj keď sa za pár hodín nestanete odborníkom na koňak, degustácia je celkom príjemný zážitok. Vôbec nemusí ísť o niečo snobské, ale zaujímavé a poučné. Patrí k nej, samozrejme, správne vychladenie alkoholu a pohár na to určený.

Nasledujme tieto kroky

Ak sa chystáme degustovať koňak, mali by sme ho nalievať do pohára tesne pred tým, ako ho ochutnávame. Tak z neho nevyprchá aróma, ktorá sa uvoľňuje už pri nalievaní. Jeho ideálna teplota je 17 stupňov a tvar pohára tulipán.

  1. Najskôr skúmame farbu koňaku a to tak, že si ho nadvihneme dohora. Je dôležité, aby bola za pohárom biela stena a aby to nebolo proti slnku, lebo sa nám farba bude skresľovať. Koňak, ktorý ležal v sude menej rokov, je väčšinou svetlejšie sfarbený ako ten, ktorý má za sebou pekných 15 až 20 rokov dozrievania. No nemusí to tak byť vždy.
  2. Zaujímavým pojmom pri koňaku je viskozita, a teda hustota. Po stenách pohára stekajú kvapky – rýchlejšie či pomalšie, a to v závislosti od uvedenej hustoty (viskozity).
  3. Predtým, ako z neho ochutnáme, ho potrebujeme cítiť. Koňak neprivoniavame úplne zblízka, stačí, keď si nos a ústa priložíme kúsok od okraja pohára.
  4. Aby sme neprišli o všetky vône, ktoré v sebe koňak skrýva, premiešame ho. Po oxidácii sa nám uvoľnia ďalšie krásne tóny. Privoniame si k nemu druhýkrát.
  5. Potom ho môžeme ochutnať. Malý dúšok koňaku si premelieme na jazyku a precítime jeho chuť.

Mohlo by vás zaujímať: V čom je zberateľstvo koňakov výnimočné

S profíkom to ide ľahšie

Ak nemáte skúsenosti s tým, ako by mal koňak chutiť a aké môžu byť vlastne medzi značkami odlišnosti, objednajte si profesionálnu degustáciu. Odborníci vám prevedú nielen ochutnávkou, ale aj históriou, pestovaním viniča, výrobou a špecifikami rôznych vybraných druhov. Môžete sa ich spýtať na čokoľvek, čo vás zaujíma a zároveň sa naučíte degustovať profesionálne.

Najznámejšie koňaky na dosah

Medzi najvýznamnejších výrobcov koňaku patria zvučné mená, ako Napoleon, Hennessy či Rémy Martin. Všetky z nich v sebe nesú luxus a prestíž, aj keď každý po svojom. Na sviatočné obdobie sa vám fľaška kvalitného alkoholu zíde. Buď pre vás samotných, alebo ako darček pre niekoho z rodiny.

Ak si chcete koňak vychutnať ešte do Vianoc, objednávku urobte najneskôr do 20.12. do 15:00. Keďže sa nám počet objednávok v tomto období navýšil, doručenie môže trvať do 2 dní. Pekné Vianoce však chceme spraviť každému, kto má chuť na dobrý alkohol. :)

  • Tykva Bukvatyr

    Autorovi: Viskozita a hustota sú dve rôzne vlastnosti kvapalín.

2015 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com