Absint je bylinný destilát, z ktorého sa dá celkom ľahko opiť, keďže obsahuje od 50 do 80 % alkoholu. Okrem toho, že je opradený netradičnou minulosťou, je zaujímavý aj niekoľkými spôsobmi pitia. No ktoré sú tie správne?

 

Palina pravá je jedna z bylín tvoriacich absinth a okrem nej trojicu byliniek uzatvára aníz a fenikel. Nie je nič zvláštne, ak sa do absinthu pridá ešte napríklad aj medovka alebo yzop.

V nedávnom článku ste sa mohli dozvedieť, ako to vlastne s tým absintom v minulosti bolo. Že jeho história nebola až taká temná a prezentovanie jeho halucinogénnych vlastností až také pravdivé.

Dnes už našťastie nečelí žiadnej prohibícii, avšak väčšina krajín má stanovené maximálne množstvo chemickej látky menom thujon, ktorý sa nachádza v byline paline pravej. Práve thujon bol ževraj príčinou jeho zdraviu škodlivého vplyvu, aj keď sa to neskôr vyvrátilo. Z niekoľkých štúdií je jasné, že skôr by ste sa otrávili alkoholom samotným ako v dôsledku tejto psychoaktívnej látky. To však neznamená, že absint netreba piť s mierou, samozrejme (ako každý alkohol)!

Keďže už poznáme jeho počiatky, prejdime k jeho súčasnosti. Ako ho podávať a piť, keď vám práve tento druh alkoholu pasuje?

S ohňom radšej nie

Táto metóda bola jednou z najčastejších, ale nie správnych. Kocka cukru položená na lyžičke nad pohárom s alkoholom sa zapálila a skaramelizovaná stiekla do nápoja dolu.

Základné pravidlo pri pití absinthu však znie: Nikdy ho nepite nezriedený.

Obsahuje veľké percento alkoholu a navyše si pri experimente môžete ublížiť. To však nie sú jediné dôvody, prečo nie. Týmto spôsobom nezískate tú pravú arómu byliniek, ktorú z absinthu viete vyťažiť.

Ako nepiť absinthAko nepiť absinth

Lyžička cukru a ľadová voda

Zostaňme pri lyžičke s cukrom, ktorá je pevne upevnená nad pohárom s absinthom. Nemá to však byť iba taká obyčajná lyžička – zospodu má byť dierkovaná, aby cez ňu mohla pretekať tekutina (voda). Postupné pridávanie vody cukor rozpúšťa, a tým sa zelenkastá farba alkoholu mení na mliečnobielu. Okrem toho to však pocítiť aj na chuti absinthu – horká bylinkastá chuť sa zoslaďuje a absinth uvoľňuje preň typickú arómu.

Tento spôsob pitia je ten pravý rituál zeleného absinthu. Využite 4 cl alkoholu a špeciálny pohár, ktorý sa v spodnej časti rozširuje.

pitie absinthupitie absinthu

Nechajte to urobiť za vás

V baroch, kde podávajú absinth, by vám mali ponúknuť aj špeciálny prístroj – fontánu. Podstata podávania absinthu je rovnaká ako pri predošlom bode – do fontány sa naleje voda s ľadom a keď pustíte kohútik, tak voda začne pomaly pretekať cez kocku cukru po pohára. No tentokrát to nemusíte robiť manuálne, a preto je to praktické a pohodlné.

Pozrite si video prípravy absinthu:

2018 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com