Whisky a pivo – také odlišné, a predsa majú niečo spoločné. Oba nápoje sa vyrábajú z obilnín: najčastejšie z jačmeňa. Rúhaním však nie je ani pšeničné pivo či whisky z kukurice – práve posledná spomínaná surovina sa najčastejšie používa pri výrobe bourbonov v Amerike. Čo ešte spája tieto nápoje a v čom sú naopak úplne odlišné?

Whisky a pivo nespája iba jačmeň

Nie je obilie, nebude pivo ani whisky. Rovnako by to však nešlo ani bez vody a kvasníc. Proces výroby je pri oboch nápojoch rozdielny. Toto všetko zažije whisky, kým sa dostane do fľaše. Najprv sa jačmeň navlhčí, aby sa následne uložil na špeciálnu dosku na klíčenie. Klíčky však nekončia v zdravých raňajkách: pri klíčení sa škroby v zrne menia na cukry, bez ktorých by nedošlo ku kvaseniu.

Obilie

Následne sa obilie vysuší, pomelie a zaleje horúcou vodou. Vzniknutá tekutina sa prečerpá do nádrže, kde začína, prebieha aj končí kvasný proces – práve vďaka cukrom. Po úspešnom vykvasení sa môže začať s destiláciou. Ak je whisky vyrobená iba v jednej sladovej pálenici, hrdí sa označením single malt. Najväčším svetovým výrobcom „singlemaltky“ je škótsky Glenfiddich. Miešaná alebo aj blended whisky je taká, ktorá k svojej výrobe potrebuje viac páleníc – napríklad blended scotch sa mieša zo sladovej whisky z 10 až 50 páleníc a z 1 až 3 whisky z obilných páleníc.

Whisky zreje v drevených sudoch

Pri pive je zásadný proces kvasenia, ktorý prebieha najčastejšie vo veľkých nerezových tankoch. Pri whisky ten najdôležitejší proces prebieha v drevených sudoch. Tá je po destilácii priezračná s výrazne alkoholovou arómou a dokonca sa nesmie ani whisky nazvať. Týmto titulom sa môže hrdiť až po tom, čo strávi minimálne tri roky zrením v drevených, najčastejšie dubových sudoch. Práve tu získa tento destilát 60 až 80 % svojho jedinečného charakteru. Zaujímavosťou je, že škótska a írska whisky dozrieva v už používaných sudoch – predtým v nich bol bourbon, sherry či rum.

Drevo je týmito nápojmi nasiaknuté a premiešaním chutí získava každá whisky výnimočný charakter. Dozrievanie v sudoch trvá tri a viac rokov a pri tomto procese sa každoročne vyparí približne 2 % whisky. Spomínanú „stratu“ výrobcovia prezývajú príznačne Anjelská daň. Tento názov vznikol v minulosti, keď si ľudia mysleli, že destilát im zo sudov upíjajú anjeli. Ak vo whisky cítite dymovú arómu, nenechajte sa pomýliť, nezískala ju na konci procesu ani zo stien sudu, ale hneď na jeho začiatku. Obilie sa zvyčajne suší horiacou rašelinou, ktorá zabezpečí nenapodobiteľnú dymovú chuť.

Drevené sudy

Pivo a whisky v jednom sude

Čo sa stane, keď sa pivo a whisky delia o jeden sud? Táto otázka zaujímala aj niekoľkých sládkov, ktorí sa rozhodli nájsť odpoveď. Napríklad – pred piatimi rokmi sa hlavný majster pálenice, v ktorej sa vyrába whisky Jameson, spojil s františkánskym pivovarom Well. Tam najprv putovalo niekoľko sudov, v ktorých dozrievala whisky. Keď zásielka dorazila do pivovaru, sudy naplnili silným čiernym stoutom a po jeho dozretí ich poslali späť do liehovaru.

Tentokrát však prázdne. V Jamesone sudy opäť naplnili, domov v nich teraz našla už whisky Jameson. A zrela: do krásy, chute, výnimočnosti. Keď sa z nej napijete, cítite jemné pohladenie chmeľu, kakaových bôbov a arómu spáleného dubu. Dlhý záver vás dostane tónmi mliečnej čokolády a karamelu. A tak sa zrodil Jameson Caskmates, ktorý nájdete aj v našej ponuke. Áno, aj takto sa vyrába whisky v Írsku a okrem jačmeňa, vody a kvasníc má s pivom spoločný aj sud.

2018 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com