Počuli ste už o skvelej jablčnej pálenke Calvados? Ak nie, tak by ste mali jej chuť skúsiť. Urobte si jeden z kokteilov, ktorý sme pre vás pripravili.
Viete, koľko jabĺk padne na liter tejto pálenky? Až 18 kilogramov! Calvados je unikátny alkohol, ktorý sa vyrába iba v jednej časti sveta – vo francúzskom regióne Calvados. Ak vám niekto bude tvrdiť, že vám dá ochutnať tento alkohol z inej časti sveta, tak vás asi chce oklamať nejakou podobnou jablkovicou. Okrem jedinečnej polohy má aj iné špecifické vlastnosti. Musí byť dvakrát destilovaný a musí minimálne dva roky zrieť v dubových sudoch.
-
Calvados s tonikom
Prvý kokteil si dajte kedykoľvek, keď budete mať chuť na Calvados. Keďže je jeho súčasťou iba tonik, vychutnáte si jeho plnú chuť.
Potrebujete:
- 3 cl Calvados,
- 7 cl toniku,
- ľad.
Vysoký pohár naplňte ľadom, pridajte Calvados a nakoniec dolejte tonik.
-
Boulard Mojito
Veľmi jednoduchý kokteil s dostupnými prísadami. Je to Klasik.
Potrebujete:
- 4 cl Calvados Boulard V.S.O.P.,
- 10 lístkov mäty,
- polovicu limetky (rozkrojte ju na štyri časti),
- čajovú lyžičku hnedého cukru.
2. Ovocné pokušenie
Na umocnenie ovocnej chuti tu máme ďalší kokteil. Na jeho prípravu potrebujete:
- 4 cl Calvados,
- 4 cl pomarančového džúsu,
- 2 cl citrónovej šťavy,
- 1,5 cl likéru z čiernych ríbezlí.
Najprv zmiešajte Calvados a citrónovú šťavu. Doplňte ich pomarančovým džúsom a ako posledný vlejte likér.
Zásady pripravovania
Ešte pred tým, ako sa pustíte do výroby kokteilu, ujasnite si, čo vám chutí a čo nie. Recept si môžete dotvoriť podľa vlastnej fantázie, ale neprekombinujte ho. Je niekoľko zásad, ktoré z neho spravia špičku a váš jazýček obohatia o mlsný zážitok:
- Nepoužívajte viac ako 5 ingrediencií.
- Stavte iba na jeden hlavný alkohol.
- Kocky ľadu patria do pohára ešte pred tým, ako doň dáte ingrediencie.
- Použite, ak sa dá, čerstvé prísady.
Na zdravie s Calvados!