S pohárikom whisky v ruke si väčšinou predstavíte fajnšmekra, ktorý si ju vychutnáva spolu s rozloženými novinami na stole. Ale napríklad čo sa týka škótskej Ballantine’s, spotrebiteľské zastúpenie majú predovšetkým ženy. Prečo je tomu tak a ďalšie zaujímavosti o tejto škótskej delikatese nájdete v našom článku.

1. Alkohol vyvinutý na liečbu chorôb

Škótsku whisky začali ako prví vyrábať mnísi na zdravotné účely. Liečili ňou kiahne, koliku a iné, v tej dobe rozšírené, choroby.

2. Ballantine’s si vyslúžila erb a kráľovské uznanie

S týmto elixírom prišiel na svetlo sveta George Ballantine a namiešal do neho chuť obilia, ovocného sladu, rašeliny, kamilky, dreva a domáceho kakaa. Touto výraznou chuťou si získala uznanie u samotnej britskej kráľovnej Viktórie (1819 – 1901) a v roku 1938 jej Lord  Lyon udelil erb, ktorý ju ctil názvom „Vznešené stelesnenie majestátnosti Škótska”. Erb obsahoval 4 elementy, z ktorých táto whisky vzniká. Dodnes ich nájdete na fľaške Ballantine’s.

3. Hranatá fľaša od začiatku

Škótska Ballantine’s si udržiava jednotný tvar už od roku 1910. Všetci ju rozpoznáme ako hranatú fľašku s okrasným písmom na obale.

Ballantines-ad

4. Ballantine’s pijú najmä ženy

Ženy sa pri výbere alkoholu rozhodujú podľa chute a emócií. „Balantínka”, ako ju zvyknú nazývať, ich nadchýňa ovocnou dymovou chuťou. Šteklí nielen chuťové zmysly, ale tiež upriamuje zrak. U žien to často tak býva, že okrem chute, respektíve vône, zohráva významnú rolu vzhľad fľašky (badať to pri nákupe parfémov a iných kozmetických potrieb).

5. Najlepšie čistá alebo s pár kockami ľadu

Na tom, ako piť whisky, sa názory líšia. Niektorí tvrdia, že je najlepšie ju piť čistú, pretože kocky ľadu potlačia jej chuť a uberú jej teplotu, ktorú má mať. Iní odborníci pripúšťajú kocku ľadu alebo dve, ktoré by však mali byť vyrobené z neperlivej stolovej vody, nie z vody s obsahom chluóru. No nie je nezvyčajné vyrobiť si z nej napríklad bounty s kokosovým krémom a  jahodovým likérom.

6. Destilované pivo

Proces jej výroby sa zhoduje s výrobou piva plus sa ešte dvakrát destiluje v obrovských kotloch. Odlíšenie od írskej whisky jej dodáva rašelinový dym, ktorý ihneď pri pití pocítite.

7. Aj o 100 rokov rovnaká kvalita

Prednosťou destilovaných alkoholických nápojov je ich dlhotrvácnosť. Ak škótsku whisky odložíte aj na 100 rokov (čo je, samozrejme, nadnesené), nestratí svoju úžasnú výraznú chuť. Keď fľašku otvoríte, môžete si ju vychutnať ešte ďalších päť rokov.

2019 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com