Každý z nás už zopárkrát zažil ráno, ktoré by najradšej vymazal z memoárov svojich životných skúseností. Silné bolesti hlavy, nevoľnosť a pocity na zvracanie. Opica sa na vašom včerajšom hrdinskom pití podpísala v plnej kráse. Čo s ňou? 

Znášanlivosť alkoholu závisí od rôznych faktorov. Pokým niekto môže piť sudy piva a miešať ich s panákmi vodky, iný sa zapotí po dvoch pohárikoch červeného.

Je pravdou, že 100-kilový muž znesie viac ako 55-kilová žena a 60-ročný dôchodca menej ako 25-ročná študentka. Ak ste príležitostní pijani, väčšie množstvo panákov vás môže úplne odstaviť. Alebo, pravdupovediac, už tie prvé dva…

Aby si vás opica neomotala okolo prsta a neťahala vás celý deň na špagátiku smerom k toaletám, dodržiavajte pár zásad. Vybrali sme pre vás tie najjednoduchšie.

Vymazať obľúbený drink z alkoholového denníka?

Nie je tajomstvom, že tmavý alkohol je na bolehlav nebezpečnejší ako svetlý. A má to aj svoj dôvod. Medzi tmavý alkohol patrí napríklad írska whisky Tullamore Dew alebo Jameson, takisto koňak či brandy.

Stupeň opice závisí od množstva kongerénov, chemických látok, ktoré sa počas spracúvania alkoholu uvoľňujú v našom tele. Bourbon má týchto látok až 37-krát viac ako vodka, teda je jasné, že bude mať o niečo silnejšie účinky. Pri víne platí to isté ako pri tmavom a svetlom tvrdom alkohole – v červenom nájdete viac kongerénov ako v bielom. Preto vás z neho na druhý deň tak bolí hlava.

#1 Namiesto koly nesladená minerálka

To znamená, že sa máte úplne vzdať svojho obľúbeného Jamesona alebo Captaina Morgana? To v žiadnom prípade nemusíte. Ak sa chcete vyhnúť neželaným stavom, dajte si ako „brzdu” nesladenú minerálku. Alkohol dehydruje a cukor je zabijakom pri pití tvrdého. Okrem iného, prečo kaziť aromatickú chuť napríklad takej írskej whisky? A máte vyriešený hneď prvý problém.

#2 Jedzte, koľko vám hrdlo ráči

Čo myslíte, prečo Rusi dokážu vypiť jeden poldecák za druhým? Áno, majú to v krvi alebo v tradícii, ale zároveň popri pijatike veľa jedia. Spomeňte si na rodinné oslavy, kde ste vychlastali viac ako za 4 večery s kamarátmi a na druhý deň ste boli fit. Ale koľko chodov ste vtedy zjedli?

#3 Na opicu tie správne potraviny a nápoje

Vypáliť opicu ďalším pohárikom radšej neskúšajte. Siahnuť po lieku na bolesti hlavy tiež nie je ideálne, lebo vám môže ešte viac podráždiť žalúdok. Ak ste z tých šťastlivcov, ktorí hneď po rannom prebudení môžu čokoľvek zjesť – zabudnite na to, aby ste zjedli prvú potravinu, ktorá vám príde pod ruku!

Namiesto vajíčka a šunky si spravte cesnakovú polievku alebo si dajte banán. Obe upokoja rozdráždený žalúdok. Banán obsahuje draslík, ktorý sa alkoholom odbúrava. Čaj zo zázvoru a mäty vám dodá chýbajúce vitamíny. Nebojte sa tiež skúsiť špenát alebo kyslé uhorky.

Overeným tipom je nápoj Bloody Mary, ale tentokrát bez alkoholu. Paradajky spolu s čiernym korením a soľou vás nakopnú do života.

paradajkovy-dzus

Vlastný liečivý nápoj na odbúranie nepríjemných pocitov si musíte nájsť sami. Sto ľudí, sto chutí. Najlepšie je, samozrejme, piť s rozvahou, lebo iba tak si naplno vychutnáte svoj obľúbený drink, napríklad aj zo Svetnapojov.sk.

2015 © Svetnapojov.sk. Tvorba webu a webdizajn RIESENIA.com